Wilt u graag onderzoek doen, maar weet u niet waar u kunt beginnen? We hebben hieronder, gesorteerd op thema, een aantal onderzoektips uitgewerkt als handreiking bij het begin van uw onderzoek.
algemeen archiefonderzoek
Archiefonderzoek heeft iets avontuurlijks, het is een ontdekking of eigenlijk een herontdekking van een verloren gewaand verhaal of een deel van dat verhaal. Toch schrikt het doen van archiefonderzoek veel mensen af. Wij proberen u hier wat handvaten, uitleg en tips te geven waarmee u zelf aan de slag kan.
onderzoek naar personen
Weet u wie de grootouders van uw opa of oma waren? En wat deden zij voor de kost? Vragen waarop u misschien in familekring al antwoorden hebt gevonden. In elke familie gaan verhalen rond over beroemde of beruchte voorouders. Voor meer informatie over uw voorouders kunt u op zoek gaan in onze archieven. In onze studiezaal hebben wij veel bronnen voor stamboomonderzoek (genealogie) voor u klaar staan. Maar ook thuis kunt u al veel voorbereidend werk doen.
onderzoek naar gebouwen en huizen
Wie onderzoek wil doen naar de geschiedenis van een huis, komt al gauw in aanraking met verschillende archieven. Bouw- en hinderwetdossiers, die inzicht geven in de bouwhistorie. Kadastrale archieven (in Limburg vanaf 1840), waarin u de ontwikkelingen van het perceel kan terugvinden en wie de vorige eigenaren waren. Schepenbank archieven, vóór 1796, waar u overdrachtregisters vindt waarin transacties met betrekking tot onroerendgoed werden vastgelegd. Notariële archieven, voor akten van verkoop en testamenten met vermeldingen van overdracht van onroerendgoed.
Voor het doen van huizenonderzoek zijn ook handleidingen geschreven. Ter inzage in onze studiezaal is bijvoorbeeld:
'Op zoek naar huis, straat of buurt' (Kees van der Wiel). Toonaangevend voor dit soort onderzoek.
'Aan de slag, in kadastrale archieven' (Maan Verheijen). Rijk geïllustreerd, voor de particuliere onderzoeker.
'Cahiers voor lokale en Regionale geschiedenis. Serie handleidingen om de beoefening van regionaal historisch onderzoek te stimuleren'.
onderzoek naar bedrijven en instellingen
- Kamer van Koophandel (nog niet online)
- Bouw- en hinderwetdossiers
hoe zoek ik in de databases van het RHCL?
hoe zoek ik in de studiezaal van het RHCL?
Bij binnenkomst in onze studiezaal vindt u tegenover de balie een grote boekenkast. Deze kast staat helemaal vol met inventarissen met daarin veel van wat er in onze archieven te vinden is. Veel (maar niet alles!) van wat in deze inventarissen staat is ook digitaal te doorzoeken. Daarnaast is er ook veel digitaal te doorzoeken waarvan geen fysieke inventaris (meer) bestaat. In de alinea hierboven leest u hoe u digitaal door onze archieven kunt zoeken.
Behalve deze inventarissen staan in deze kast twee computers: één om archiefstukken aan te vragen en één om bouwdossiers te doorzoeken. Ook bevinden zich in onze studiezaal nog een aantal kasten met daarin reproducties of lijsten (op basis) van archiefstukken die niet meer uit onze depots (mogen) worden opgehaald. We hebben ook een schematisch overzicht van de inhoud van deze kasten (pdf) gemaakt.
Delen
Made by zuiderlicht