Een memorie van successie is een overzicht van de baten en lasten van een nalatenschap. Ze worden sinds 1818 opgemaakt omdat over een erfenis door de erfgenamen belasting moest worden betaald.
Sinds enige tijd zijn vrijwilligers van het RHCL bezig met het creëren van een online namenindex op de Limburgse memories van successie in de periode 1818-1900 (archieftoegang 07.D03). Het is een behoorlijke klus, maar een essentiële bron voor allerlei soorten onderzoek. Zo staan naast een lijst van bezittingen ook verwanten van de overledene met naam, beroep en verblijfplaats in de memories genoemd, waardoor de bron voor familieonderzoek zeer interessant is. De periode vanaf 1901 zal na afronding van de eerdere periode worden geïndexeerd.
De volgende persoonsgegevens uit de memories worden online geplaatst: de naam van de overledene, zijn/haar overlijdensdatum, plaats van overlijden, naam van de partner, de akteplaats, en of de erfenis belastbaar is of niet (in enkele gevallen werd een nalatenschap vrijgesteld van belasting, bijvoorbeeld als het saldo onder een bepaalde grens bleef). U kunt nu dus eenvoudig online achterhalen of er van een overledene gegevens beschikbaar zijn met betrekking tot nalatenschap. Voor de inhoud van de memorie kunt u terecht op onze studiezaal om de verfilmde memories te bekijken, want er zijn (nog) geen scans gemaakt van de originelen.
Welke memorieplaatsen staan al online?
Op deze pagina kunt u zien welke akteplaatsen al zijn voltooid, en welke op dit moment in bewerking zijn. We werken het schema regelmatig bij.
Hoe zoek ik naar memories?
Wilt u alle online memories zien? Dat kan via deze link. De memories zijn voorlopig alleen toegankelijk op archieven.nl, en staan nog niet op wiewaswie.nl.
Hoe zoek ik naar een memorie van successie die nog niet op internet staat?
Voor het zoeken naar een memorie van successie, waarvan de gegevens nog niet online staan, kunt u naar onze studiezaal komen. U kunt onze medewekers vragen om hulp bij uw onderzoek.
Overige tips
*Let op dat de memoriedatum niet altijd correspondeert met de datum van overlijden.
*De plaats van overlijden hoeft niet overeen te komen met de akteplaats.
*De namen die u online vindt zijn letterlijk overgenomen van de originele memories van successie. Probeer daarom ook eens een alternatieve spelling als uw zoekopdracht geen resultaten oplevert.
Delen
Made by zuiderlicht