studiezaal
Vanwege de coronapandemie is onze studiezaal in ieder geval tot en met 19 januari gesloten.
eerste bezoek?
Vergeet bij uw eerste bezoek aan de studiezaal niet om een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. Die heeft u nodig voor het aanvragen van een bezoekerspas. Bekijk ook eens de pagina eerste bezoek.
raadplegen van archiefstukken
In verband met corona wordt u verzocht archiefstukken die u wil raadplegen zoveel mogelijk van te voren te reserveren via het reserveringsformulier voor archiefstukken. Voor het aanvragen van archiefstukken ter plekke in de studiezaal zijn maar beperkt mogelijkheden.
direct reserveren
U kunt via het reserveringsformulier voor archiefstukken stukken reserveren*. Dit is mogelijk tot uiterlijk 12:00 uur op de dag vóór uw bezoek. U kunt maximaal 8 inventarisnummer tevoren reserveren.
*openbaarheidsbeperkingen
Er zijn enkele uitzonderingen op het principe van vrije raadpleging. Wanneer een archief of collectie privacygevoelige informatie over nog levende personen bevat, geldt meestal een beperking van de openbaarheid. Bij archieven van notarissen, rechtbanken, en kantongerechten is de openbaarheid voor een lange periode beperkt. Daarnaast zijn bij archieven van particuliere instellingen en personen of bedrijven beperkingen van de openbaarheid vastgelegd. Wanneer u niet-openbare archiefstukken wilt inzien, kunt u bij ons een aanvraag indienen door het ontheffingsformulier in te vullen. Op die pagina vindt u ook meer informatie over beperkt openbare archieven.
Vanwege nieuwe wetgeving en systeemaanpassingen wordt er bij het RHCL gewerkt aan het toevoegen van beperkte openbaarheidstermijnen op archieven.nl. Deze werkzaamheden lopen maar zijn nog niet afgerond. Twijfelt u of inzage tijdens uw bezoek op de dag zelf mogelijk is dan kunt u het beste op voorhand een reservering van de stukken plaatsen via het reserveringsformulier voor archiefstukken. Uw aanvraag wordt dan door het team dienstverlening beoordeeld en u ontvangt daarvan per omgaande een bericht. Op die manier komt u niet voor onverwachte onaangename verrassingen te staan.
Daarnaast kan aan u worden gevraagd een verklaring van inzage te tekenen als u particuliere archieven van het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg in onze studiezaal wilt raadplegen.
aanvraag scheidingsdocumenten
Regelmatig worden bij het RHCL documenten aangevraagd die betrekking hebben op echtscheidingen. Voor een vlotte afhandeling is het verstandig deze informatie over de aanvraag van scheidingsdocumenten goed door te lezen.
zelf scannen of fotokopie maken
Er gelden beperkingen voor gebruik van gemeenschappelijke apparatuur (kopieerapparaat, scanners, etc). Een duidelijke instructie is ter plekke aanwezig. Vraag vooral onze medewerkers naar de mogelijkheden. Een eigen usb-stick kan handig zijn om eventuele scans op te kunnen (laten) zetten. Materiaal dat door ons is gescand en online wordt aangeboden kunt u gratis downloaden. Hier vindt u een overzicht van digitaal materiaal.
Niet al onze originele archiefstukken kunnen worden gekopieerd. Dat heeft meestal te maken met de materiële toestand, de grootte en vorm van deze stukken. Zo mag u geen fotokopieën maken van;
archiefstukken van vóór 1600;ingebonden archiefdelen;archiefstukken op perkament en/of zegels;kaarten, prenten en tekeningen;archiefstukken groter dan A3-formaat;archiefstukken in een slechte staat.
Bij twijfel: vraag het onze studiezaalmedewerkers.
Wanneer u een fotocamera bij u hebt, kunt u in overleg met onze medewerkers zelf een foto maken. U kunt ook gebruikmaken van het webformulier voor het aanvragen van scans.
zoekopdracht
Wanneer u wenst dat onze medewerkers tegen betaling een inhoudelijk archiefonderzoek voor u verrichten of reproducties maken, dan kunt u ons daartoe een zoekopdracht geven.
faq
Heeft u een vraag over de gang van zaken bij een bezoek aan het RHCL? Kijk ook eens in onze lijst van veelgestelde vragen. Als u in deze lijst of elders op onze site geen antwoord vindt of als u een opmerking heeft, kunt u via ons reactieformulier uw vraag of suggestie toezenden.