Stamboomonderzoek, ook wel genealogie genoemd, is het onderzoek naar voorouders. Genealogie is de afgelopen vijftig jaar een populaire hobby geworden. Oud en jong ondernemen de zoektocht naar de wortels van het eigen bestaan.
De herkomst van stamboomonderzoek
In het verleden werd de genealogie voornamelijk beoefend om te bewijzen dat iemand van hoge afkomst was. Dat was soms nodig om in aanmerking te komen voor een bepaalde functie. Het onderzoek werd ook gedaan bij erfenissen en boedelscheidingen waarbij de erfgenamen niet allemaal bekend waren of als er onenigheid bestond over de erfenis. Zo’n erfenis kon natuurlijk naast een huis en goederen ook een titel of een stuk land omvatten. Hierbij was er wel eens onenigheid. Stamboomonderzoek bood dan uitkomst. Uiteraard werden er ook wel eens stambomen vervalst om in aanmerking te komen voor een erfenis, een titel of een stuk land.
Tegenwoordig gebeurt het nog wel eens dat een archiefdienst wordt gevraagd stamboomonderzoek te doen voor de afhandeling van een erfenis of in het kader van een onderzoek naar erfelijke ziekten. Maar in de meeste gevallen wordt stamboomonderzoek toch als hobby door duizenden liefhebbers beoefend.
Zelf onderzoek doen
Via de onderstaande links is achtergrondinformatie te vinden over hoe genealogisch onderzoek moet plaatsvinden, waar u op moet letten en hoe u bepaalde moeilijkheden kunt oplossen. Er wordt hierbij aandacht besteed aan de methodiek van het stamboomonderzoek en een aantal van onze bronnen zoals de burgerlijke stand, de bevolkingsregisters en de doop-, trouw- en begraafboeken van de kerkelijke archieven. Ook proberen we een beeld te geven van de online mogelijkheden bij het doen van onderzoek naar genealogische gegevens.
Delen
Made by zuiderlicht