Op Reis

Reizen en vervoer in vroegere tijden

Deze tentoonstelling geeft een inzicht op de wijze waarop men vroeger op reis ging. De vele reis- en transportmogelijkheden worden in deze expositie getoond. De veranderingen aan de inrichting van een stad door de komst van moderne vervoersmiddelen komen ook in de beelden tot uitdrukking.

 

tentoonstelling Op Reis

Reizen ging vroeger net iets anders dan tegenwoordig. Maar de ontwikkelingen gingen snel. Van paard en wagen, gingen we over op de fiets, vervolgens de stoomtrein en nu de auto. We presenteren u graag een selectie van afbeeldingen rondom het thema reizen en vervoer in Limburg. In onze beeldbank zijn diverse andere afbeeldingen te bekijken.

1740-1745

Vervoer te paardHet paard was in vroegere tijden onmisbaar voor het vervoer van mensen en goederen. Hier zien we een koets met paarden op de Boschstraat in Maastricht met links de Sint-Matthijskerk en de toren van het stadhuis op de achtergrond. De tekening is gemaakt door [Jan de Beijer].


1860-1865

StoomtreinDe nieuwe tijd kondigde zich aan met de komst van de stoomtrein op het station van de lijn Aachen-Maastricht. Philippe van Gulpen tekende dit tafereel rond 1860.


1905-1910

Reizen per trein en te paardMaastricht. Stationsplein. Stationsgebouw 'Meerssen' van Hollands Staatsspoor. De reizigers konden voor het vervolg van hun reis gebruik maken van o.a. de paardentram (rechts), een koets met paarden (links) of de fiets.


1890-1895

WielrijdersMaastricht. Sint Servaasbrug. Wielrijders op de brug trekken veel bekijks, paard en wagen (links). Wyck en Sint Martinuskerk op de achtergrond.


1900-1905

Stoomtram Maastricht-Glons-MaaseikMaastricht. Koningin Emmaplein. Station van de stoomtram van de 'Chemins de Fer Vicinaux', voor reizigers naar Glons of Maaseik en tussenliggende plaatsen. Koets met paarden staat klaar om de reizigers verder te vervoeren.


1905-1910

PaardentramMaastricht. Maastrichter Brugstraat. Paardentram en 'Grand Bazar'. Op de plaats van de Grand Bazar staat nu het pand van De Bijenkorf. Ca. 1905.


1925-1930

Paardenkracht versus PKMaastricht. Stationsplein. De opkomst van het gemotoriseerd verkeer treffend in beeld gebracht. De paarden zijn naar de zijkant verdreven en zullen spoedig uit het straatbeeld verdwijnen. Gemeente autobussen van het merk Renault en taxi's.


1955

De busMaastricht. Markt. Bushalte voor het gebouw van de Gemeente Spaarbank. Aan de gevel het spandoek: wereld spaarweek van 23-30 oktober 1955.


Delen