Zuid-Limburg tijdens de Eerste Wereldoorlog

 

Deze tentoonstelling verhaalt over de onmogelijke neutraliteit van Zuid-Limburg tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bij het uitbreken van de oorlog lijkt in Nederland het dagelijks leven zijn gang te gaan, maar al gauw vluchten duizenden Belgen de grens over. Er worden noodhospitalen en gaarkeukens ingericht. Soldaten worden gemobiliseerd, verpleegsters geronseld.


tentoonstelling Zuid-Limburg tijdens WOI

Op de tentoonstelling worden tientallen voorwerpen en foto’s uit deze turbulente jaren getoond. Hier kunt u een kleine selectie bekijken

1914
september

Grens Nederland-België



Bij de grenspaal tussen Nederland en België slaat een gezelschap de gebeurtenissen over de grens gade. Deze foto is uit het persoonlijk album van Anne Regout, die hier in het gezelschap staat van o.a. politiemannen en een soldaat.


1914
juli-augustus

Borgharen



Een groepsportret van de grenswacht te Borgharen in 1914. De stoere mannen staan paraat om de grenzen te bewaken.


1914
augustus

Duitse gewonden



De eerste slachtoffers van de oorlog werden verzorgd in het Rode Kruishospitaal in de Augustijnenkerk te Maastricht. Een team van doktoren en verpleegsters rondom een tweetal gewonde Duitse soldaten.


1914
augustus

Belgische vluchtelingen in Eysden



De grensplaats Eysden werd overspoeld met Belgische vluchtelingen. In de eetzaal van de plaatselijke Zinkwitfabriek kreeg dit gezelschap een maaltijd aangeboden in 1914.


1915
juni-juli

Ecole Belge



De talrijke Belgische vluchtelingen werden o.a. in Maastricht opgevangen. Hier een groepsportret van de Belgische kinderen, die onderwijs kregen in de Ecole Belge in de Augustijnenschool te Maastricht.


1918
oktober

Franse vluchtelingen



Een groep Franse vluchtelingen trekt de grens over bij Maastricht in 1918.


Delen