Metamorfoze - het nationaal programma voor het behoud van papieren erfgoed - heeft twee van onze projectaanvragen gehonoreerd: het project Kruisheren en het project Raadsverdragen. De archieven worden als uniek beschouwd en zijn onderhevig aan voortschrijdend autonoom verval; de stukken zijn aangetast door het gebruik van verkeerde inkt en verzuring. Verzuring kan overigens ook aan de kwaliteit van het papier liggen, maar dat is bij de door ons ingediende projecten niet het geval. Daarnaast zijn er nog andere vormen van schade geconstateerd door vocht, brand, knaagdieren, insecten en gewoonweg slijtage door eeuwenlang intensief gebruik. In het kader van het Metamorforzeproject krijgen de geselecteerde archiefstukken een conserverende behandeling en worden daarna gedigitaliseerd.
project 1 Kruisheren
Wat het archief van het voormalige Kruisherenklooster in Maastricht uniek maakt, is de volledigheid ervan. Het geeft een totaalbeeld van het dagelijkse leven in het klooster vanaf de Late Middeleeuwen tot het einde van het Ancien Régime. Van groot belang hiervoor is de serie kasboeken van 1450 tot 1795. Geen van de overige tweeënvijftig kloosterarchieven die het RHCL in huis heeft, bevat een zo vroege en zo volledige financiële boekhouding. Ook elders in Nederland, het Rijnland of België zijn geen kloosterarchieven bekend die zich wat dit betreft met het Maastrichtse kruisherenarchief kunnen meten.
Meer informatie: Archief Maastrichtse Kruisheren
project 2 Raadsverdragen
Al eerder heeft Metamorfoze de conservering en digitalisering van de Maastrichtse bestuurlijke en rechterlijke archieven tot en met het jaar 1579 gesubsidieerd. Een onderdeel hiervan werd gevormd door de raadsverdragen uit het archief van de Indivieze Raad. Aangezien het hierbij om een unieke bron gaat, komt nu ook de rest van de serie, de jaren 1580 tot 1795, voor behandeling in aanmerking. De raadsverdragen zijn de resoluties of besluiten van de stedelijke raad. Zij verschaffen veel informatie over de complexe bestuurlijke organisatie, die de Maastrichtse tweeherigheid met zich meebracht. Bovendien speelt ook bij de waardering van dit project de volledigheid een belangrijke rol. Van geen enkele stad, noch in Nederland, noch in Duitsland, is een serie raadsbesluiten bewaard gebleven die continu doorloopt van de veertiende eeuw tot het einde van Ancien Régime. De gemeenteraadsverslagen van de daarop volgende Franse en Nederlandse periode sluiten hier vervolgens naadloos op aan, zodat met recht kan worden gesteld: de Maastrichtse raadsbesluiten zijn bewaard vanaf de Late Middeleeuwen tot heden.