Sinds juli is Ies Alken-Bastiaens, voormalig secretaresse van maar liefst zes burgemeesters van Maastricht, bezig met de opschoning van de kabinetsarchieven van burgemeester Fons Baeten. Fons Baeten was burgemeester van 1967 tot 1985, en was daarvoor in deze stad wethouder van onderwijs (1953-1957) en Tweede Kamerlid (1956-1967) geweest.
In deze kabinetsarchieven bevinden zich hoofdzakelijk de documenten die betrekking hadden op de nevenfuncties die Fons Baeten had als burgemeester, zoals bijvoorbeeld de correspondenties die hiervoor zijn gedaan, maar ook de contacten die hij hiervoor nodig had.
Het kabinetsarchief van burgemeester Baeten is veel omvangrijker dan dat van zijn opvolger, Philip Houben. Volgens Ies is dit te wijten aan de keuze die de burgemeester hier zelf over heeft gemaakt. Het is namelijk ook toegestaan om de documentatie over de nevenfuncties van de burgemeester in het gemeentelijk bestuursarchief te stoppen.
Het interessante aan deze opschoning is dat Ies, die van 1971 tot en met 2016 burgemeesterssecretaresse was, dit kabinetsarchief ook voor het grootste deel zelf heeft aangelegd. Hierdoor is een groot deel van de correspondentie in dit archief ook door haarzelf geschreven.
Ies Alken-Bastiaens aan het werk
Het is echter niet zo dat Ies vaak de stukken die zij in handen heeft opnieuw gaat lezen of er een nostalgisch gevoel bij krijgt. Wel ziet ze af en toe dat er ‘raar’ gearchiveerd is. Als voorbeeld hierbij noemt zij dat ook alle circulaires die burgemeester Baeten ter kennisneming ontving van de VNG (waarvan hij ook bestuurslid was) in het archief zijn ondergebracht. Hierdoor is er veel informatie dubbel, aangezien deze bijvoorbeeld ook in het secretariearchief zou kunnen zitten.
Ies werkt iedere donderdagochtend samen met Walter Willems aan dit project. Zij verwachten aan het eind van het jaar alle 112 dozen (12,3 meter) door te hebben gewerkt. Na dit project willen Ies en Walter gaan onderzoeken of opschoning van het archief van burgemeester Michiels van Kessenich nodig is, maar dit plan is nog niet heel concreet.