Door een project over herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog vinden de studenten van Universiteit Maastricht hun weg naar het RHCL.
Universiteit Maastricht en RHCL
De afgelopen maanden werd de studiezaal van het RHCL regelmatig bezocht door studenten van de faculteit Cultuur- en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit Maastricht. Zij namen deel aan het ‘Marble Project’ over herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in de Euregio (grensgebieden van België, Nederland en Duitsland). Op 25 mei werden in de Turnzaal van de Universiteit Maastricht de onderzoeksresultaten aan het publiek gepresenteerd.
RHCL-medewerker Frans Roebroeks nam de begeleiding van twee groepen studenten op zich. Hulp werd geboden bij het formuleren van de onderzoeksopdracht evenals bij het opsporen van relevant archief- en fotomateriaal. De eerste groep deed onderzoek naar de perceptie van de aanwezigheid van een grote militaire begraafplaats in een dorp. Daarvoor werden de dorpen IJsselstein en Margraten gekozen. In Margraten liggen 8301 Amerikaanse bevrijders begraven, terwijl IJsselstein de laatste rustplaats is voor zo’n 34.000 gesneuvelde Duitse militairen.
Margraten en IJsselstein
Uit het onderzoek (o.a. gesprekken met de inwoners) blijkt dat de begraafplaats in IJsselstein geen rol van betekenis speelt in het dagelijkse leven of collectieve beleving van het dorp. In Margraten is de begraafplaats vanaf het begin door de gemeenschap aanvaard en omarmd. Vanaf 1946 zijn alle graven door burgers geadopteerd. De bewoners van Margraten, jong en oud, zijn trots op ‘hun’ begraafplaats en die vormt ook een wezenlijk deel van de identiteit van het dorp.
Een tweede groep die door het RHCL werd begeleid, heeft het thema ‘collaboratie en verzet in Maastricht’ op een bijzondere wijze vorm gegeven. Plaatsen van herinnering aan deze twee aspecten van de Tweede Wereldoorlog werden door de studenten in een stadswandeling met elkaar verbonden. Zowel voor toerist als voor de geïnteresseerde stadsbewoner een bijzondere tocht die de wandelaar brengt op plaatsen waar zich menselijke tragedies hebben afgespeeld. Mogelijk zal de wandeling te zijner tijd in druk worden uitgegeven.
Het eindresultaat van beide projecten kunt u hier downloaden:
- Local perceptions, practices and meanings of World War II cemeteries in the Netherlands;
- Rediscovering the Forgotten. Tour in Maastricht on Collaboration & Resistance during the Second World War.