In de oudste levensbeschrijving van bisschop Lambertus wordt melding gemaakt van de overbrenging van het stoffelijke overschot van deze bisschop naar de Sint-Petruskerk in Maastricht (omstreeks 705). Welke kerk werd hiermee bedoeld? In het zogenaamde 'Martyrologium Hieronymianum' is sprake van de wijding in het jaar 772 van een Michaëlskerk, die net als de Petruskerk verder onbekend is voor Maastricht. Waar lag deze Michaëlskerk?
het probleem
Als een schrijver uit de achtste eeuw het over een Petruskerk of een Michaëlskerk in Maastricht heeft, kan het dan dat hij de kerken van Sint Pieter en Heugem bedoelt? Lagen deze dorpen dichtbij genoeg om een dergelijke gedachtensprong te maken? Of moeten deze kerken toch in Maastricht worden gezocht?
Deze vragen zijn gemakkelijk gesteld. De beantwoording ervan heeft een heel uitgebreide archiefsprokkel opgeleverd.
Bent u nieuwsgierig? Dan kunt u de volledige archiefsprokkel 'Twee onbekende kerken in vroegmiddeleeuws Maastricht' downloaden.
bron
Meer over deze problematiek kunt u vinden in het onlangs verschenen proefschrift van de auteur van deze archiefsprokkel (pag. 200-204): Het middeleeuwse grondbezit van het Sint-Servaaskapittel te Maastricht in de regio Maas-Rijn, Maastricht 2006 (720 pagina’s, illustraties).
auteur
Rolf Hackeng