Als je op zoek bent naar een bouwdossier van je woning in de Gemeente Maastricht van vóór 1996, dan kun je hiervoor bij het HCL terecht. Als je op zoek bent naar een bouwdossier van je woning van recente(re) datum, dan moet je bij de Gemeente Maastricht zelf zijn.
Het grondgebied van de huidige Gemeente Maastricht bestaat uit een aantal voormalige gemeenten. Als je een ouder pand bezit dat op het grondgebied staat van wat vroeger een andere gemeente was, dan vind je het bouwdossier dat je zoekt terug in het archief van die voormalige gemeente.
Onder de bouwdossiers van de Gemeente Maastricht vallen de volgende (voormalige) gemeenten:
- Maastricht
- Heer
- Borgharen
- Itteren
- Amby
- Vroenhoven
- Sint Pieter
zoeken naar bouwdossiers
Bouwdossiers van de Gemeenten Maastricht (1845-1995), Borgharen (1934-1970), Itteren (1931-1970) en Heer (1937-1970) zijn eenvoudig doorzoekbaar via een speciale zoekingang voor bouwdossiers. Voor de andere voormalige gemeenten zijn weer aparte archieftoegangen:
- Amby:
- toegang 20.204A voor de periode 1903-1939;
- toegang 20.204E voor de periode 1940-1970;
- Heer: toegang 20.216A voor de periode 1898-1936 (alleen papieren inventaris);
- Sint Pieter: toegang 20.235A voor de periode 1755-1923.
- Vroenhoven: toegang 20.230A voor de periode 1810-1919 (onderdeel van het notulenregister van B&W).
- Bouwdossiers van de Gemeente Maastricht uit de periode 1985-1995 zijn doorzoekbaar via een papieren adressenlijst in onze studiezaal.
Via die zoekingangen kun je op adres je woning opzoeken, maar voor het raadplegen ervan zal je naar de studiezaal moeten komen. Hiervoor is het handig om de volgende informatie even te noteren en mee te nemen bij een bezoek aan onze studiezaal:
- Straat + huisnummer;
- Archiefcode (bvb. 20.007Y);
- Inventarisnummer (of: "dossiernr.").
Optioneel kun je ook alvast het kastnummer (31, 32 of 33) en het ladenummer noteren. Die zijn echter alleen beschikbaar als de bouwtekening die je zoekt op microfiche staat. Daarover lees je hieronder meer.
in de studiezaal
De bouwtekeningen van de Gemeenten Maastricht (1845-1995), Borgharen (1934-1970) en Itteren (1931-1970) staan op microfichekaarten. Je kunt daar zelf ter plaatse een scan van maken. Dat kost niets. Breng voor het gemak een eigen USB-stick of externe harde schijf mee. We verkopen daarnaast ook zelf USB-sticks (8GB).
Als de bouwtekeningen op microfiche staan worden de originele bouwtekeningen niet ter inzage gegeven, tenzij de reproductie op microfiche van slechte kwaliteit is of ontbreekt. Inzage van de overige stukken uit de bouwdossiers is wel mogelijk. Vraag daarvoor met behulp van de archiefcode en het inventarisnummer het hele dossier aan in onze studiezaal.
Dat laatste moet je sowieso doen als de bouwtekening(en) die je zoekt niet op microfiche staan. Je krijgt in dat geval namelijk wel de originele bouwtekeningen te zien. Ook die kun je (laten) scannen. Houd bij het maken van scans rekening met het volgende:
- Je mag originele documenten voor eigen gebruik fotograferen (zonder flits);
- Je mag originele documenten (tot en met A2-formaat) zelf scannen met behulp van onze bookscanner. Neem hiervoor een USB-stick mee of koop er een bij onze receptie of studiezaalbalie;
- Je kunt documenten tot en met A0-formaat door ons laten scannen. Vraag hiernaar aan de balie van de studiezaal. Deze scans kosten €8,70 per tekening.
- Wij kunnen zelf geen scans van documenten maken die groter zijn dan A0. Dit kunnen we desgewenst uitbesteden, en de kosten daarvan zullen worden doorberekend.
Het maken van (foto)kopieën is bij ons niet mogelijk. Ook de printopties zijn beperkt; printen op een formaat groter dan A3 is bijvoorbeeld niet mogelijk.
auteursrecht
In verband met auteursrechten zijn de bouwdossiers enkel in de studiezaal van het HCL te raadplegen. Je kunt dus wel online opzoeken welke bouwdossiers er zijn ingediend voor een bepaald adres, maar voor een (digitale) kopie ervan zal je naar onze studiezaal moeten komen. Daar komt bij dat er in een bouwdossier vaak meerdere tekeningen zitten en je zelf het beste kunt bepalen welke gegevens je nodig hebt.
Delen
Made by zuiderlicht