In 1942 arriveerden - op de fiets - in het Zuid-Limburgse Eijsden beeldhouwer Teun Roosenburg uit Rotterdam met twee vrienden, Piet Damsté en Hanni Rädecker. Zij hadden gehoord dat het gastvrije Limburg een schuilplaats tijdens de oorlog kon zijn. Daar moesten nogal wat kastelen leeg staan.
Ze begonnen hun zoektocht in Noord-Limburg, maar moesten afzakken naar het zuiden, omdat ze overal nul op het rekest kregen. In Eijsden lukte het. Graaf De Liedekerke was bereid hun het leegstaand Kasteel Oost te verhuren voor 50 gulden per maand. In de loop van de oorlogsjaren werd het kasteel een trefpunt voor andere kunstenaars die ook de Duitse Kulturkammer probeerden te ontlopen.
De academiestudente Sjuwke Kunst (1922-2021) was bevriend met een aantal van de daar verblijvende kunstenaars, en bracht in 1942 en 1943 regelmatig een bezoek aan het kasteel. Onder de indruk van het prachtige landschap trok zij er op uit met haar schetsboek en legde het trefzeker vast.
Heruitgave van de tekeningen van Sjuwke Kunst
Beeldbank en expositie
In 2016 schonk Sjuwke een groot aantal tekeningen uit dit schetsboek aan het toenmalig RHCL. Deze zijn te bekijken via onze beeldbank. Destijds werd deze aanwinst gevierd met een expositie van de tekeningen op het koor.
Sjuwke Kunst
Sjuwke Kunst volgde van 1941 tot 1943 lessen aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam, in de beeldhouwklas van prof. J. Bronner. In 1944 trouwde zij met Geurt Brinkgreve (1917-2005), beeldhouwer en monumentenbeschermer. Zij kregen vier kinderen.
Sjuwke Kunst heeft haar leven lang getekend en maakte daarnaast ook beelden, in speksteen, kalksteen en hardsteen. Sinds 1941 tot haar dood op 28 februari 2021 woonde zij in Amsterdam.