Op vrijdag 6 en zaterdag 7 september vindt in verschillende gebouwen van de Universiteit Maastricht het (gratis) PAS-festival plaats. Samen met Centre Céramique en de Universiteitsbibiliotheek doet het RHCL ook mee aan dit Pleasure, Art & Science Festival.
histo-bistro
Hiervoor hebben we een spiksplinternieuw concept uitgedacht: HistoBistro. Door middel van lezingen (in Nederlands én Engels), een rondetafelgesprek en hapjes willen wij de aandacht vestigen op de historische keuken. Of, beter gezegd: wat onze collecties op het gebied van de historische keuken te bieden hebben.
De lezingen zullen worden gedaan door Onno Kleyn, Peter Klosse en Anne Roefs. Van deze drie is vooral Onno Kleyn een bekende deskundige op het gebied van de historische keuken. Zijn lezing zal gaan over de presentatie van eettafels en banketten door de eeuwen heen. Peter Klosse is lector gastronomie aan de Hoge Hotelschool in Maastricht. Hij gaat zich in zijn lezing richten op hoe smaak zich over de loop van tijd heeft ontwikkeld en hoe deze in de toekomst behouden kan blijven. Anne Roefs zal als professor Psychology & Neuroscience of Abnormal Eating ingaan op mythes over eten en diëten
Het middelpunt van de HistoBistro zal echter een rondetafelgesprek zijn. Aan de hand van de collecties van de drie instellingen gaan Peer Boselie (stadsarchivaris van Sittard en liefhebber van de historische keuken) en Marleen Willebrands (neerlandica en culinair-historisch schrijver) met elkaar in gesprek over de historisch keuken. Ook zullen zij ingaan op 'hoe je de historische keuken uit de collecties distilleert'. Natuurlijk is hierbij ook ruimte voor vragen van bezoekers. Rondom dit rondetafelgesprek worden daarnaast lekkernijen op basis van historische recepten geserveerd.
kom je ook?
We staan op vrijdag 6 september van 19:30 tot 23:00 uur in de hal van Minderbroedersberg 4-6. Kom ook het verleden proeven!