Innovatieve computeralgoritmes, meer aandacht voor achtergronden bij bronnen en verdiepende contextinformatie over historische gebeurtenissen en betrokken personen. Het geheel vernieuwde Oorlogsbronnen.nl is sinds 15 oktober online en is hét startpunt voor alles wat je wil weten over Nederland in oorlogstijd. Netwerk Oorlogsbronnen (NOB) loopt voorop in de toepassing van innovatieve technieken om bronnen uit de Tweede Wereldoorlog inhoudelijk te verbinden. Al die innovaties komen nu samen op de vernieuwde website.
Op de website van NOB staan ruim elf miljoen bronnen uit honderden collecties, vervlochten met historische kennis. Dit maakt het Nederlandse oorlogserfgoed beter vindbaar en bruikbaarder dan ooit, voor iedereen die geïnteresseerd is in de Tweede Wereldoorlog. Oorlogsbronnen.nl wordt continu aangevuld met nieuw beschikbare bronnen, informatie over gebeurtenissen, personen en plaatsen, en artikelen over interessante onderwerpen.
Oorlogsbronnen.nl vormt het centrale online punt waar alle beschikbare digitale bronnen over de Tweede Wereldoorlog samenkomen, of het nu gaat om foto’s, objecten, kunstwerken, monumenten, krantenartikelen, archiefbeschrijvingen, boeken, films of interviews. En niet alleen over bekende oorlogsgebeurtenissen, zoals het bombardement op Rotterdam of de Februaristaking, maar ook over de regionale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Om die reden is het Historisch Centrum Limburg trotse deelnemer aan het Netwerk. Ook zijn we kartrekker bij het realiseren van een eigen Limburgs oorlogsbronnenportal op www.oorlogsbronnenlimburg.nl.
De Cosel transporten
Een goed voorbeeld van de aandacht die het NOB schenkt aan de regionale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog is het artikel over de Cosel transporten. Dit waren de deportaties van joden van Westerbork naar Cosel (nu Koźle) in Polen. Hier werden relatief veel Limburgse joden naartoe gebracht. Hoe dat kwam en meer lees je in het artikel op Oorlogsbronnen.nl.
Netwerk Oorlogsbronnen
De archieven, musea, bibliotheken, wetenschappelijke instituten en erfgoedinstellingen die aan Netwerk Oorlogsbronnen deelnemen, bieden met Oorlogsbronnen.nl één gezamenlijke toegang tot hun collecties over de Tweede Wereldoorlog. Met als financiers het Ministerie van VWS en het VFonds zet Netwerk Oorlogsbronnen zich in voor de blijvende herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Dat is nodig nu er steeds minder ooggetuigen zijn en voornamelijk bronnen ons nog rechtstreeks met de oorlogsperiode kunnen verbinden.