Een publieksjury bestaande uit zestig Limburgers, heeft op 15 januari in het Limburgs Museum bepaald welke 25 foto’s volgens hen de aansprekendste foto’s van de Tweede Wereldoorlog in de provincie Limburg zijn.
Het Nederlandse publiek stelt in het kader van '75 jaar vrijheid' de honderd meest aansprekende foto’s van de Tweede Wereldoorlog samen. Om dit te bereiken is afgelopen november vanuit het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies) een zoektocht gestart. In elke provincie zijn inwoners gevraagd mee te denken over foto’s die de oorlogsgeschiedenis treffend in beeld brengen. Het idee dat het vooral de beelden zijn die het verleden zichtbaar maken nu de jaren van oorlog steeds verder van ons af komen te staan, werd hierbij benadrukt.
In november 2019 werd in iedere provincie door de betreffende Commissaris van de Koning het startsein voor dit project gegeven. Dit werd gedaan door een foto te kiezen die volgens de Commissaris van de Koning de Tweede Wereldoorlog in zijn provincie het best verbeeld. De keuze van gouverneur Bovens viel op een foto van een geallieerde topconferentie die in het voormalige Veldeke-college in Maastricht werd gehouden. Deze foto is door de publieksjury overigens ook verkozen als één van de 25 foto's.
Tijdens publieksbijeenkomsten op 15 januari zijn de keuzes van vijftig foto’s in elke provincie bekendgemaakt. Het aanwezige publiek heeft tijdens deze bijeenkomst bepaald welke 25 foto’s uit het provinciale overzicht van vijftig foto’s meegaan naar de voorselectie waaruit de samenstelling van honderd foto’s tot stand komt.
hoe nu verder?
Een gevarieerd samengestelde jury, onder leiding van mevrouw Khadija Arib, voorzitter van de Tweede Kamer, zal uit de provinciale voorselecties de definitieve keuze van honderd foto’s gaan maken. Op 30 maart wordt deze keuze in de vorm van een tentoonstelling bekend gemaakt in de Tweede Kamer in Den Haag. Khadija Arib: 'Ook in de Kamer besteden we veel aandacht aan 75 jaar vrijheid. Dit bijzondere initiatief past daarbij. Het maakt duidelijk dat we, 75 jaar later, nog lang niet alles weten. Achter iedere foto gaat een eigen verhaal, een eigen familiegeschiedenis schuil. Het is mooi dat die verhalen, hoe moeilijk ze soms ook zijn, worden overgedragen aan volgende generaties. Ik ben er heel trots op dat de foto’s vanaf 30 maart in de Tweede Kamer – het hart van onze Nederlandse democratie en vrije samenleving – te zien zullen zijn.' De bijeenkomst op 30 maart wordt door de NOS live uitgezonden. In de 'Maand van de Vrijheid' (april 2020) zal in elke provincie de provinciale keuze van vijftig foto’s in een 'pop-up'-tentoonstelling rondreizen. Op www.in100fotos.nl is alle informatie rondom dit project te vinden.
de Limburgse selectie
Samen met het NIOD, het Limburgs Museum en De Limburger is het RHCL dus op zoek gegaan naar de 25 meest aansprekende foto’s uit de Tweede Wereldoorlog in de provincie Limburg. De publieksjury, bestaande uit zestig Limburgers, heeft op 15 januari in het Limburgs Museum deze 25 foto's geselecteerd (PDF; opent in nieuw venster). De drie foto's die de meeste stemmen kregen vind je in de kolom rechts.
mediapartners
Dit project is niet mogelijk zonder de hulp van onze mediapartners: L1 radio & TV en Dagblad de Limburger. Zo heeft De Limburger dit artikel aan de keuze van de publieksjury gewijd. Ook L1 schonk aandacht aan het project, onder andere door middel van een item in hun uitzending van L1mburg Centraal. Je vindt dit item hieronder (© L1).