Met ingang van 2017 zijn de geboorteakten van de burgerlijke stand van het jaar 1916, de huwelijksakten van het jaar 1941 en de overlijdensakten van het jaar 1966 openbaar geworden. Inmiddels kunnen de persoonsgegevens van de openbaar gemaakte akten kunnen ook online geraadpleegd worden via onze zoekpagina. Een mooie kans voor iedereen die onderzoek doet naar voorouders!
Goed om te weten
- Aktes van de burgerlijke stand worden pas na een bepaalde periode openbaar gemaakt. Overlijdensaktes komen na 50 jaar vrij, huwelijksaktes na 75 jaar en geboorteaktes na 100 jaar. Bovendien stellen sommige archieven hun aktes in blokken van vijf of 10 jaar beschikbaar te inzage.
- Veel aktes van de burgerlijke stand zijn online te doorzoeken. Hiervoor zijn belangrijke gegevens uit de akte overgenomen. Daarbij kunnen foutjes gemaakt zijn. Bovendien bevat de akte meer informatie dan de geïndexeerde gegevens. Beperk je daarom niet tot de aktedetails op de website, maar bekijk ook de originele bron.
- Zeker in de oudste huwelijksaktes zie je vaak dat bruid of bruidegom of hun ouders niet in staat waren de akte te ondertekenen. Omdat je vroeger eerst leerde schrijven en dan pas lezen, kun je ervan uit gaan dat deze mensen ook niet konden lezen. Degenen die wél hun naam schreven, waren ook niet altijd geoefend in schrijven, zo zie je aan hun bibberende handtekeningen.
(Bron: CBG, Centrum voor familiegeschiedenis)