Regelmatig worden bij het HCL documenten aangevraagd die betrekking hebben op echtscheidingen. Meestal gaat het om pensioenrechten, soms ook om verstrekking van een hypotheek of een tweede buitenlands huwelijk. Ook genealogische aanvragen komen voor.
Voor een vlotte afhandeling is het verstandig onderstaande informatie goed door te lezen. Zo weet u wat van ons kunt verwachten.
plaats en jaar
Allereerst is het belangrijk om te weten waar geprocedeerd is. Echtscheiding wordt uitgesproken door de arrondissementrechtbank. In Limburg waren dit de rechtbanken van Maastricht en Roermond, inmiddels opgegaan in de rechtbank Limburg. Het HCL heeft de archieven van de rechtbanken Roermond en Maastricht t/m 1989. Voor vonnissen van jongere datum dient men zich te wenden tot de servicebalies van de huidige Rechtbank Limburg.
openbaarheid
De archieven van de rechtbanken zijn pas na 75 jaar openbaar. Uitzonderingen gelden voor de direct betrokkenen of voor advocaten en notarissen in opdracht van hun cliënt. Verder wordt een uitzondering gemaakt indien stukken nodig zijn voor bewijsvoering.
Voor overige vormen van onderzoek kan ontheffing van openbaarheidsbeperking worden gegeven indien daarmee een aantoonbaar zwaarwegend wetenschappelijk of persoonlijk belang is gediend. Verder moet worden aangetoond dat de betrokken personen zijn overleden. Er wordt slechts inzage verleend en er mogen aantekeningen worden gemaakt, maar afbeeldingen, in wat voor vorm dan ook, zijn slechts bij hoge uitzondering toegestaan.
aanvraagprocedure
Aanvragen kunnen schriftelijk, per brief of e-mail, worden ingediend. Noodzakelijk zijn een postadres en een kopie van een identiteitsbewijs. Bovendien is het gewenst om te beschikken over:
- Namen van beide partijen, destijds bij de scheiding betrokken.
- Rechtbank waarvoor is geprocedeerd (Roermond of Maastricht).
- (Bij benadering) datum of jaar van procedure.
- Indien nog bekend: datum en gemeente waar het oorspronkelijke huwelijk is voltrokken.
- Een opgave van het doel van de aanvraag.
Meer gegevens, zoals geboortedatum, sofinummer e.d. zijn niet nodig.
kosten
Voor het opzoeken van vonnissen en het verstrekken van kopieën worden kosten in rekening gebracht. Wanneer wij kunnen beschikken over alle gevraagde informatie bedragen deze een forfaitair bedrag, als genoemd in het tarievenoverzicht.
Wanneer de gevraagde informatie deels ontbreekt leidt dat tot extra zoekwerk. Voor deze werkzaamheden worden onderzoekskosten in rekening gebracht volgens het tarief “uitgebreid onderzoek” in het tarievenoverzicht, met een minimum van één kwartier en een maximum van één uur.
toelichting op onze bronnen
vonnis en dossier
Van iedere procedure die wordt afgesloten met een eindbeslissing blijft ten minste het eindvonnis bewaard. Daarin zijn de basisgegevens van partijen opgenomen en wordt verwezen naar dagvaardingen en ingediende conclusies van partijen. In bepaalde periodes werden ook wel kopieën van die stukken met de tekst van het vonnis opgenomen.
Vóór 1970 werden de vonnissen vaak uitvoerig gemotiveerd overeenkomstig het toen geldende echtscheidingsrecht. Dit kwam omdat de wet slechts een beperkt aantal scheidingsgronden kende (waarvan ‘overspel’ de bekendste was). Dit moest worden bewezen. Door de lijdelijkheid van de rechter was daarin de waarheid wat partijen als waarheid accepteerden. Dit betekent dat de beweringen in het proces niet met de werkelijkheid hoeven overeen te komen. Na 1970 is ‘duurzame ontwrichting’ van het huwelijk voldoende grond om te scheiden.
Voor het antwoord op de meeste vragen volstaat de tekst van het vonnis. Het bijbehorende ‘comparitiedossier’ is heel beperkt en heeft meestal betrekking op gratis procederen, verlof om te mogen procederen, voorlopige voorzieningen, oproepen ten behoeve van voogdij e.d. Overige stukken die tot het dossier hebben behoord, zijn in de regel niet bewaard.
dagvaarding en vonnis
In een scheidingsprocedure zijn verschillende data relevant. Zo is voor de bepaling van pensioenaanspraken naast de datum van het vonnis ook de datum van de daaraan voorafgaande dagvaarding belangrijk. Die is meestal in het vonnis opgenomen.
In het vonnis wordt een notaris aangewezen voor de verdeling van de boedel. Tot de boedel kunnen ook financiële aanspraken horen. Partijen kunnen van de diensten van de aangewezen notaris gebruik maken, maar zijn daartoe niet verplicht. Bij eenvoudige boedels regelen de partijen daarom de verdeling soms in onderling overleg.
Vaak bestaat het in de vonnis genoemde notariskantoor niet meer. Ieder notariskantoor kan echter informatie verschaffen over de verblijfplaats van oude akten. Aan het opzoeken daarvan zijn kosten verbonden.
convenant
Tegenwoordig is het gebruikelijk dat partijen in een scheidingsprocedure een convenant opstellen. Hetzelfde geldt voor andere onderlinge regelingen, zoals een ouderschapsplan. Tot circa 1990 was het echter niet gebruikelijk dit soort stukken op te maken. Als het al gebeurde, hoorde een dergelijk document tot de stukken van partijen en niet van de rechtbank. Het is daarom uitzonderlijk wanneer een convenant uit die tijd bewaard is gebleven.
werking van het vonnis
Het vonnis van de scheiding werkt pas definitief op het moment dat partijen het vonnis hebben laten inschrijven in de registers van de burgerlijke stand bij de gemeente. Er kan dus enige tijd liggen tussen vonnis en inschrijving. Vroeger duurde dat soms enkele maanden, tegenwoordig gaat het meestal sneller. Hoewel de inschrijving in de burgerlijke stand naar Nederlands recht juridisch het definitieve einde van het huwelijk is, wordt dat soms in het buitenland, door onbekendheid met de Nederlandse wetgeving, niet altijd volledig erkend en wil men ter nadere bevestiging nog een kopie van het vonnis hebben.
vertalingen
Het HCL verstrekt geen vertalingen van vonnissen. In uitzonderingen kan door tussenkomst van de burgerlijke stand of de rechtbank een zogenoemde internationale verklaring worden opgesteld.
Delen
Made by zuiderlicht