logo sitemapcontacthomezoekencolofon
groen
giftekst
giftekst
giftekst
De tentoonstelling
giftekst
giftekst
België als gangmaker
Straatarme Limburgers naar Luik
La petite Prusse (Tilleur)
Geen paspoort nodig (W.H. Vliegen)
Niet aleen mijnwerkers
Vervoer naar de mijn
Kempische mijnbekken
Een hek d'r om
Tussen de oorlogen
Voor een bontjas de grens over
1400 Limburgse mijnwerkers
Bezint, eer gij begint!
Onveiligheid (Cheratte)
giftekst
giftekst
De brikkenbakkers achterna
Vervoer per trein of tram
Dameswagon
Grens potdicht
Het monetaire spook
Rond de Tweede Wereldoorlog
Verzekerd bestaan in Duitsland?
giftekst
giftekst
Bloei van de mijnindustrie
Limburgs beste exportartikel
De ritten van Leo Smeets
giftekst
giftekst
Links naar Beeldmateriaal


Links naar afbeeldingen en films

De mijnindustrie in Zuid-Limburg is het onderwerp van tal van websites. Hieronder staan links naar een aantal websites, waar u beeldmateriaal over mijnen en mijnwekers kunt vinden. We willen u vooral wijzen op foto's, tekeningen, prenten en films. Ons overzicht van links is bedoeld als eerste aanzet en natuurlijk niet volledig.

DeMijnen.nl
De mijnindustrie is van wezenlijke betekenis geweest voor de ontwikkeling van Zuid-Limburg. Dit mijnverleden mag daarom niet worden vergeten. Met behulp van de modernste media en communicatietechnologieën wordt op DeMijnen.nl de nu nog levende herinnering aan dit verleden vastgelegd voor komende generaties. Via de 'wegwijzer digitale mijnwereld' krijgt u een goed overzicht van beschikbare online informatie.
 Website DeMijnen.nl

Nederlands Mijnmuseum
 
De website van het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen bevat beeldmateriaal, dat - tenzij anders vermeld - ter beschikking is gesteld door het Centraal Archief DSM. Op dit beeldmateriaal  berust kopierecht. Dat betekent dat u voor het openbaar maken, kopiëren en/of gebruiken van het beeldmateriaal schriftelijke toestemming van de rechtmatige eigenaar nodig hebt.
 Website van het Nederlands Mijnmuseum

'De Staatsmijnen in Beeld'
In november 2007 verschijnt de derde DVD-box van 'Mijn Verleden; De Staatsmijnen in beeld' . De box bevat filmfragmenten over de opkomst van de Staatsmijnen in de periode 1902-1949. De DVD-box 'De Staatsmijnen in opkomst 1940-1949' maakt de trilogie compleet na het verschijnen van de twee eerdere, zeer succesvol gebleken, delen.
 Download de bestelinformatie
 Website 'Staatsmijnen in beeld'

Beeld en Geluid
De website voor afbeeldingen en films is die van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Via de online catalogus kunt u een schat aan beeldmateriaal naar boven halen. Typt u maar eens 'mijnwerkers' in het zoekscherm, dan krijgt u meer dan duizend treffers. In de resultatenlijst kunt u soms doorklikken naar fimpjes en die direct bekijken.  
 Website Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

VPRO Geschiedenis
 
Op de geschiedeniswebsite van de VPRO is een hele serie films te vinden over de mijnen in Limburg. Onder de titel ‘Polygoon over mijnen’ kunt u oude bedrijfsfilms en nieuwsreportages van het Polygoon journaal bekijken. Daarnaast is er een mijnbouwdossier. Daar kunt u rechtstreeks doorklikken naar oude televisieuitzendingen van het Polygoonjournaal over de Limburgse mijnen en mijnwerkers. Uit het aanbod waren voor de tentoonstelling twee filmpjes geselecteerd:

> Met Polygoon bij de delvers van het zwarte goud
>> Een opdrachtfilm over de werkzaamheden in de steenkolenmijnen in Zuid-Limburg (zwart-witfilm met tussentitels, 1941).

> Einde van een tijdperk, laatste staatsmijn
>> De kolenmijn Emma-Hendrik, de laatste kolenmijn van DSM, de vroegere Staatsmijnen, die eind 1973 is gesloten. Voor de laatste maal gaan de kompels met treinen, railfietsen, stoeltjes-liften en transportbanden naar beneden, waar ze met o.a. een kolenschaaf steenkool winnen. (Polygoon Hollands Nieuws, januari 1974, kleur).

Deze filmpjes kunt u zelf bekijken via deze link:
 VPRO-website:
 Zie ook VPRO:

Onze diavoorstelling

De bedrijfsgebouwen van de steenkoolmijn te Cheratte, de voormalige “S.A. Charbonnage du Hasard” behoren met  hun uiterlijk van een middeleeuwse versterkte burcht tot de meest merkwaardige getuigen van industriële bouwkunst in België. Herman Wijenberg maakte een fotografische impressie van de nog overeind staande gebouwen.

Deze site maakt gebruik van flash. U heeft minimaal versie 7 nodig.
Klik hier om de meest recente versie te downloaden